Doğanın kış mevsimine hazırlandığı sonbahar ayları, ani ısı değişimiyle vücut direncinin düşmesine ve bağışıklık sisteminin zayıflamasına yol açabiliyor. Sonbahar mevsiminin şifacı meyve ve sebzelerinin tüketilmesi ise vücut direncinin artırılmasına destek oluyor. Her mevsimde olduğu gibi sonbaharda da dengeli beslenmek, mevsiminde sağlıklı sebze ve meyveleri tüketmek sağlığın korunmasında önem taşıyor. Güven Çayyolu Cerrahi Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Bölümünden Uzm. Dyt. Melis Bengisu Demirci, sonbahar sebzeleri ve meyveleri hakkında bilgi verdi.
İçindekiler
Sonbahar mevsiminde nasıl beslenilmeli?
Sonbaharda, havaların soğumasıyla vücut direnci de düşmeye başlıyor. Bu nedenle sonbaharda vücut direncini artırmada önemli rol oynayan antioksidanlar, A, C, E vitaminleri ile selenyum, çinko, magnezyum gibi mineraller ve bunun yanı sıra omega-3 ve omega-9 yağ asitleri yeterli miktarda alınmalıdır. Sonbaharın şifacısı meyve ve sebzelerden de önemli ölçüde yararlanılmalıdır. Aynı zamanda ısınmak için daha fazla ve daha sıcak yemekleri tüketme isteği oluşmaktadır. Alınan enerji miktarı ile yakılan enerji miktarının eşit olması ise kilonun korunmasında oldukça önemlidir. Bu dengeyi korumak ve sağlıklı yaşama destek olmak için Dünya Sağlık Örgütü’nün de önerdiği gibi haftada 2-3 kez mutlaka fiziksel aktivite yapılmalıdır. Ayrıca, alınan tüm toksinleri vücuttan uzaklaştırabilmek için günde 8-12 bardak su içilmelidir.
Sonbahar sebzeleri nelerdir?
Sonbahar meyveleri nelerdir?
A vitamini hangi besinlerde bulunur?
A vitamini; yumurta, balık, havuç, süt, ıspanak, brokoli, kabak gibi yeşil sebze ve meyvelerde bulunur.
C vitamini hangi besinlerde bulunur?
Yeşilbiber, maydanoz, tere, roka, karnabahar ve ıspanak C vitamini kaynaklarındandır. Ayrıca C vitamini; portakal, limon, mandalina, kivi, kuşburnu gibi besinlerde de bulunmaktadır.
E vitamini hangi besinlerde bulunur?
E vitamini; yeşil yapraklı bitkilerde, yağlı tohumlar ve bunlardan elde edilen yağlarda, ceviz, badem gibi sert kabuklu meyvelerde; tahıl taneleri ve fasulye, nohut gibi kuru baklagillerde bulunur.
Omega-3 ve omega-9 hangi besinlerde bulunur?
Omega 3; somon, sardalya, ton balığı ve uskumru gibi yağlı balıklarda; ceviz, badem, soya filizi, nohut gibi yağlı tohumlarda; kuş üzümü ve yeşil yapraklı sebzelerde bulunur. Zeytinyağı ise omega-9 açısından en zengin besin kaynağıdır.
Benzer İçerikler
Bizimle İletişime Geçin
Size en uygun hizmeti belirlemek için bize ulaşın!