19/10/2021

Sonbahar Meyveleri ve Sebzeleri

Doğanın kış mevsimine hazırlandığı sonbahar ayları, ani ısı değişimiyle vücut direncinin düşmesine ve bağışıklık sisteminin zayıflamasına yol açabiliyor. Sonbahar mevsiminin şifacı meyve ve sebzelerinin tüketilmesi ise vücut direncinin artırılmasına destek oluyor. Her mevsimde olduğu gibi sonbaharda da dengeli beslenmek, mevsiminde sağlıklı sebze ve meyveleri tüketmek sağlığın korunmasında önem taşıyor. Güven Çayyolu Cerrahi Tıp Merkezi Beslenme ve Diyet Bölümünden Uzm. Dyt. Melis Bengisu Demirci, sonbahar sebzeleri ve meyveleri hakkında bilgi verdi.

İçindekiler

  • Sonbahar mevsiminde nasıl beslenilmeli?
  • Sonbahar sebzeleri nelerdir?
  • Sonbahar meyveleri nelerdir?
  • A vitamini hangi besinlerde bulunur?
  • C vitamini hangi besinlerde bulunur?
  • E vitamini hangi besinlerde bulunur?
  • Omega-3 ve omega-9 hangi besinlerde bulunur?

Sonbahar mevsiminde nasıl beslenilmeli?

Sonbaharda, havaların soğumasıyla vücut direnci de düşmeye başlıyor. Bu nedenle sonbaharda vücut direncini artırmada önemli rol oynayan antioksidanlar, A, C, E vitaminleri ile selenyum, çinko, magnezyum gibi mineraller ve bunun yanı sıra omega-3 ve omega-9 yağ asitleri yeterli miktarda alınmalıdır. Sonbaharın şifacısı meyve ve sebzelerden de önemli ölçüde yararlanılmalıdır. Aynı zamanda ısınmak için daha fazla ve daha sıcak yemekleri tüketme isteği oluşmaktadır. Alınan enerji miktarı ile yakılan enerji miktarının eşit olması ise kilonun korunmasında oldukça önemlidir. Bu dengeyi korumak ve sağlıklı yaşama destek olmak için Dünya Sağlık Örgütü’nün de önerdiği gibi haftada 2-3 kez mutlaka fiziksel aktivite yapılmalıdır. Ayrıca, alınan tüm toksinleri vücuttan uzaklaştırabilmek için günde 8-12 bardak su içilmelidir.

Sonbahar sebzeleri nelerdir?

  • Bal kabağı: Doğada sınırlı zaman aralığında bulunan bal kabağı, sonbahar sebzelerindendir. İçerisinde potasyum, fosfor, magnezyum bulunan bal kabağı; mevsimi geçmeden tatlı ya da çorba olarak tüketilebilir.
  • Pazı: Yemeğinin, dolmasının ve çorbasının yapabileceği ya da haşlayarak suyunun tüketilebileceği pazı; kalsiyum, demir, E ve K vitamini içermektedir.
  • Karnabahar: Sonbahar sebzelerinden olan karnabahar, lif ve kalsiyum deposudur. Bu özelliği ile kolesterolün dengede tutulmasına yardımcı olur. Ayrıca gebelikte düzenli tüketilmesi, bebeğin gelişimini olumlu yönde etkiler.
  • Pırasa: Yüksek miktarda bulunan K vitamini sayesinde kemik sağlığı için oldukça önemlidir. 3 yemek kaşığı pırasa, günlük K vitamini ihtiyacının 1/3'ünü karşılamaktadır.

Sonbahar meyveleri nelerdir?

  • Ayva: A ve B vitamini açısından zengin olan ayva, potasyum içeriği ile bağışıklığı güçlendirir.
  • Kivi: C vitamini açısından oldukça zengin bir meyvedir. Ayrıca kivi, cilt güzelliğinde de etkilidir.
  • Nar: Folik asit, A ve C vitaminlerini içeren nar; magnezyum ve fosfor gibi mineralleri de içermesi nedeniyle antioksidan kapasitesi oldukça yüksek bir meyvedir.
  • Greyfurt: C vitamini açısından çok zengin olan greyfurt, bağışıklığı olumlu yönde etkiler.

A vitamini hangi besinlerde bulunur?

A vitamini; yumurta, balık, havuç, süt, ıspanak, brokoli, kabak gibi yeşil sebze ve meyvelerde bulunur.

C vitamini hangi besinlerde bulunur?

Yeşilbiber, maydanoz, tere, roka, karnabahar ve ıspanak C vitamini kaynaklarındandır. Ayrıca C vitamini; portakal, limon, mandalina, kivi, kuşburnu gibi besinlerde de bulunmaktadır.

E vitamini hangi besinlerde bulunur?

E vitamini; yeşil yapraklı bitkilerde, yağlı tohumlar ve bunlardan elde edilen yağlarda, ceviz, badem gibi sert kabuklu meyvelerde; tahıl taneleri ve fasulye, nohut gibi kuru baklagillerde bulunur.

Omega-3 ve omega-9 hangi besinlerde bulunur?

Omega 3; somon, sardalya, ton balığı ve uskumru gibi yağlı balıklarda; ceviz, badem, soya filizi, nohut gibi yağlı tohumlarda; kuş üzümü ve yeşil yapraklı sebzelerde bulunur. Zeytinyağı ise omega-9 açısından en zengin besin kaynağıdır.

Benzer İçerikler

Lenfödem Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Lenfödem, lenf sisteminin doğuştan ya da sonradan oluşan nedenlere bağlı olarak işlevini yerine getirememesidir.Lenfödem belirtileri olan hastalar çoğunlukla el...
Beyin Kanamasının Belirtileri ve Nedenleri Nelerdir?
Beyin kanaması, hayati tehlike yaratabilen ve vakit kaybedilmeden müdahale edilmesi gereken bir durumdur. Ani gelişen şiddetli baş ağrısı ve bazen bu duruma eşl...
Kalp Yetmezliğinin 7 Nedeni
Vücudumuzun dolaşım sisteminin merkezinde bulunan kalbin sağlıklı bir şekilde çalışması hayati önem taşıyor. Genellikle 35 yaşından sonra ortaya çıkan ve ülkemi...

Bizimle İletişime Geçin

Size en uygun hizmeti belirlemek için bize ulaşın!